Bli en bättre ledare med 5 steg

Grupp Manniskor Som Arbetar Med Det Goda Ledarskapet

Här på PMW Konsult jobbar vi med ledarskap på många olika sätt. Dels genom management, dels genom lean och projektledning. Den gemensamma nämnaren hos alla våra konsulter är att de är skickliga på sitt jobb, och har en god förmåga för ledarskap. Det är på grund av detta som vi frodas, och utvecklas inom vår bransch.

Våra konsulter jobbar dagligen med att styra upp projekt, stötta företag och hjälpa ledningsgrupper att bli goda ledare och ta rätt beslut för deras verksamheter. Det är inte alltid lätt att vara en bra ledare dock, speciellt inte när det handlar om ens eget företag, och man själv står på spel. Så vad kan man göra, för att förbättra sitt ledarskap, få ett bättre självförtroende och lyckas bättre som företagare? Vi har 5 tips som kan gynna dig.

1. Värdera kommunikation

Man säger ofta att kommunikation är A och O för alla relationer. Detsamma gäller såklart för relationer på arbetsplatsen. Som ledare (det vill säga chef, projektledare, ansvarig eller dylikt) har du ett ansvar gentemot dina kollegor och personal att tillhandahålla tydlig och korrekt information, samt såklart bemöta deras kommunikation. Det är otroligt viktigt att det här sköts bra, för att du som ledare ska få respekt av dina medmänniskor och att ni ska kunna arbeta tillsammans.


Fråga dig själv det här: om du hade en chef som inte pratade med dig, inte informerade dig om viktiga saker, som inte gav dig erkännande för dina prestationer, eller feedback på det som blev mindre bra – hade du ansett att hen var en god ledare?

2. Berätta om dina förväntningar och ta emot andras förväntningar

Precis som att du behöver kommunicera med personerna runt omkring dig, behöver du även ta reda på vilka förväntningar de har av dig som ledare. Du behöver veta om hur de vill bli bemötta, vilka kommunikationsvägar de föredrar och vad de vill att du ska göra för att hjälpa dem att lyckas.

Likaså behöver du såklart berätta för dina medmänniskor på jobbet vad du förväntar dig av dem. En bra chef är en person som du kan prata med, lita på och ha en god relation med – utan att det blir någon förvirring kring era roller. Ni måste veta om vad den andra ska göra, och vad ni ska göra för den andre.

3. Ta beslut med företagets bästa i åtanke

Det här är en punkt som är otroligt svår att genomföra i praktiken, då det sällan finns något facit för vilket beslut som kommer att vara bäst för företaget när beslutet väl tas. Men i grund och botten ska man såklart alltid ta besluten som man vet att kommer att gynna företaget. Att chansa och ta risker kan vara bra, det är så man kommer framåt, men ibland behöver man ta ett steg tillbaka och tänka till. Tar jag det här beslutet för min egen vinning, eller har jag hela verksamhetens bäst i åtanke?


Att lära sig hur man tar rätt beslut är något som kommer med erfarenhet. Det krävs enormt mycket tid och kunskap för att veta vad som är rätt, och även om man har all kunskap i världen, betyder inte det att man aldrig tar ett dåligt beslut. Försök att tänka smart och långsiktigt, med företagets bästa i åtanke hela tiden. Det är så du får respekt och förtroende av dina kollegor.

4. Var en god förebild

En av de absolut viktigaste sakerna som en ledare kan vara är en god förebild. Det finns många sätt att uppnå detta på, och ofta kräver det inte så mycket som man kan tro. Det räcker med enkla gester, såsom att ge beröm, ge konstruktiv feedback, vara i tid, göra bra val för företaget och hylla dina kollegor. Det är ofta de små sakerna som gör störst skillnad, och som ger dig respekt och goda relationer.

5. Utbilda dig inom ledarskap

Sist men inte minst – utbilda dig! Du behöver inte hoppa på en treårig högskoleutbildning för att förbättra ditt ledarskap. Ta en kurs på nätet, hoppa in på kvällskurser på lärosäten i din närhet eller gå på seminarium. Att ständigt våga söka mer kunskap, vilja bli bättre och jobba för att lyckas är ett bra sätt att bli en bättre ledare på. Det finns dessutom enorma möjligheter för utveckling i din roll som ledare, så länge du själv lägger manken till och alltid strävar efter att bli bättre.

Fler inlägg

Grupp Manniskor Som Arbetar Med Det Goda Ledarskapet

Bli en bättre ledare med 5 steg

Här på PMW Konsult jobbar vi med ledarskap på många olika sätt. Dels genom management, dels genom lean och projektledning. Den gemensamma nämnaren hos alla