Hur blir man konsult inom lean?

En Leankonsult Haller En Presentation For Arbetslaget

Vi har tidigare i den här bloggen skrivit en hel del om lean production, vad det är och hur det främjar produktioner över hela världen. I det här inlägget kommer vi att prata lite om hur man går tillväga för att börja jobba med lean. Behöver man utbilda sig? Hur lär man sig att ställa om tankarna? Vad krävs det för att lyckas som lean konsult? Läs vidare för att ta del av informationen!

Vad är lean production?

Om du läst de inläggen vet du förmodligen redan en hel del av lean production, men för dig som inte har så bra koll på ämnet ska vi såklart ge en kort sammanfattning. Lean production är inte ett arbetssätt, det är ett tankesätt. Det myntades av Toyota, och jämförs ofta med deras produktionssystem TPS (Toyota Production System). Det som har gjort Toyota så pass omtalade när det gäller deras produktion är deras sätt att tänka på, och hur de har implementerat TPS i deras produktion.

Lean production handlar om att minska på slöseri, kort och gott. Man arbetar för att effektivisera produktionen, för att minska på svinn, på tid och på resurser. I lean production ingår allt från start till slut, det vill säga från produktion till leverans. I Toyotas TPS kan man läsa “ingen process är någonsin bra nog, det finns alltid utrymme för förbättring” – vilket är precis vad lean production handlar om. Genom att skapa värde i produktionen, implementera the lean way of thinking och ständigt jobba för att bli bättre, kan man minska på slöseriet och optimera produktionslinjen.

Vad gör en lean konsult?

Som ni kanske vet erbjuder vi på PMW Konsult konsulttjänster inom lean production. Det innebär att våra konsulter, som är proffs på lean, kliver in i produktioner och hjälper företag att lära sig the lean way of thinking, för att de ska kunna optimera sina produktionen så mycket som möjligt. Men vad gör lean konsulten då?

I och med att lean konsulterna besitter en otroligt bred kunskap, har lång erfarenhet och kan lean, kan de kliva in i ett företag och utbilda personalen, vägleda arbetsledare och hjälpa hela företaget att förstå hur de behöver jobba för att implementera lean.

Att bli konsult inom lean

Att jobba som lean konsult kräver en hel del kunskap, erfarenhet och givetvis en utbildning. Det finns olika typer av utbildningar att gå, om du vill lära dig hur man jobbar med lean. I vissa fall kan man ta enstaka kurser, medan andra utbildningar är längre och pågår i ett eller flera år. Ju mer du utbildar dig inom lean, desto bättre kan du förstå tankesättet.

Men utbildning är såklart inte det enda steget för att bli skicklig. Erfarenheten är minst lika viktig, och det krävs att du som lean konsult kommer ut i produktionen och tillämpar dina kunskaper för att du ska få erfarenhet. Ju mer du jobbar med lean, desto bättre kommer du att bli på det, och desto skickligare kommer du bli på att hjälpa andra att ställa om till lean production.

Jobba med lean production

Om du vill jobba som lean konsult är ett bra första steg att leta efter en utbildning nära dig. Genom utbildningen kan man ofta hitta vägar in i arbetslivet, och kanske till och med en byrå som låter dig jobba som junior konsult eller praktikant. Precis som alla andra yrken här i världen!

Om du driver ett företag och vill lära dig med om lean, eller kanske till och med få hjälp av en lean konsult, är du välkommen att kontakta oss på PMW Konsult. Här kan du anlita en lean konsult som kliver in i ditt företag, styr upp produktionen och lär er hur man jobbar med lean production enligt best practice. En konsult kliver dessutom in med en objektiv synvinkel och arbetar efter sina egna kunskaper och erfarenheter. Det är ett bra sätt för dig som chef eller ansvarig att lära dig mer om hur ni går tillväga för att implementera the lean way of thinking in i er egen produktion.

Fler inlägg

En Leankonsult Haller En Presentation For Arbetslaget

Hur blir man konsult inom lean?

Vi har tidigare i den här bloggen skrivit en hel del om lean production, vad det är och hur det främjar produktioner över hela världen.