Historien bakom Lean Production

Vad är egentligen Lean Production? Om du inte arbetar med produktion, eller har koll på hur man jobbar effektivt med produktion, så kanske du inte har hört talas om begreppet. Men för dig som arbetar med produktion är begreppet förmodligen bekant på ett eller annat sätt. Vi på PMW Konsult är mer än bara bekanta med lean – våra konsulter är proffs på det och hjälper företag över hela landet med att skapa en effektiv och framgångsrik produktion som gynnar både deras arbetssätt och deras lönsamhet. I det här inlägget ska vi berätta historien bakom lean production, samt gå igenom vikten av det och varför du behöver tillämpa lean i din produktionslinje.

Lean production härstammar från Toyota

Lean production är ett begrepp som i grund och botten härstammar från Toyota och deras utvecklingsstrategi “Toyota Production System”. Till skillnad mot vad många kanske tror är lean inte ett sätt att arbeta, det är ett sätt att tänka. Grundstenen i lean production är att skapa ett så effektivt produktionssystem som möjligt med så lite slöseri som möjligt.

Att implementera lean production i en produktion är inte något som händer över en natt. Det är ett tankesätt som behöver få fäste i alla medarbetares hjärnor, och som behöver läras ut på rätt sätt. Det är en förändring, som man behöver hjälp med såklart. Men det är otroligt värdefullt att kunna och det är ett tankesätt som kommer att ge hela verksamheten ett mervärde. Så hur går man som verksamhet tillväga om man vill lära sig att tänka “the lean way”?

Idéerna bakom lean production

I Toyotas utvecklingsstrategi står det bland annat att “ingen process är bra nog, alla processer kan förbättras” – ett citat som sätter tonen för vad lean production faktiskt betyder. Oavsett hur bra din produktion är finns det alltid utrymme för förbättring. Det finns trots allt ingen produktion i hela världen som inte har någon som helst slöseri av produkter, tid, arbetskraft eller pengar. Alla gör misstag, och alla råkar ibland göra fel. Men genom att tillämpa lean som tankesätt kan misstagen minska, och därmed också slöseriet.

Lean production fokuserar på att skapa värde i en produktion, och minska på alla former av slöseri. Det ger värde till kunderna, samtidigt som det minskar överproduktionen, onödiga moment, för långa väntetider eller transportproblem. Det är ett tankesätt som hela tiden fokuserar på att ge ett mervärde, iställer för att slösa på resurser som i grund och botten slösar på tid och pengar.

Företag som har implementerat lean i sin produktion har verkligen märkt av effektiviteten av tankesättet. Det rapporteras om en bättre lönsamhet, mindre tidsåtgång, en effektivare arbetsprocess och ett bättre resultat både för verksamheten och för kunderna. Det är helt enkelt ett nytt sätt att arbeta på, som både gynnar kunden och företaget. Men hur lär man sig då att jobba med lean?

Anlita en lean konsult för att skapa en effektiv produktion utan slöseri

Att tillämpa lean är inte något som man bara gör. Det kräver kunskap, erfarenhet och framförallt ett gott ledarskap. För att kunna arbeta med lean behöver man som företag få hjälp i form av utbildningar och kunskap – antingen genom att själv gå kurser och lära sig mer om tankesättet, eller genom att anlita en konsult!

Vi på PMW Konsult har över 40 års erfarenhet inom lean, management och projektledning och vi hjälper dagligen företag att nå sina mål. Våra lean konsulter kommer ut direkt till er på plats och hjälper er att ställa om till ett nytt och effektivt tankesätt, som både minskar slöseri i produktionen och ökar värdet för er och era kunder.

Om du upplever att din produktion inte går så bra som du vill, eller om du vet med dig att ni slösar alldeles för mycket på tid, pengar, resurser eller kvalitet – då kan lean vara räddningen. Vi på PMW Konsult tror på att skapa förändring hos våra kunder och vi vill gärna ge dig en chans att bli så bra som du bara kan bli. Boka in ett möte med oss och våra lean konsulter, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig att skapa en effektiv produktion med hjälp av lean production!

Fler inlägg

Historien bakom Lean Production

Vad är egentligen Lean Production? Om du inte arbetar med produktion, eller har koll på hur man jobbar effektivt med produktion, så kanske du inte