Så kan din produktion utvecklas genom rätt tankesätt

Produktion Genom Rätt Tankesätt

Du som har läst våra tidigare blogginlägg är säkert medveten om vad vi kommer att prata om idag – nämligen lean production! Det går inte att säga för mycket om lean, då det är ett av de absolut främsta tankesätten man som produktionsarbetare kan använda. Och ja, det är ju precis det lean är – ett tankesätt. Man talar ofta om att man ska ändra arbetssätt, rutiner och tekniker för att förbättra saker, men ibland krävs det faktiskt inte mer än en förändring i sättet man tänker på. Låt oss förklara hur!

Hur optimerar man egentligen en produktion?

En produktionslinje är i grund och botten ett sätt att tillverka något på. Det kan vara allt från bilar, till mobiltelefoner eller köksutrustning. Oavsett vad som produceras är det dock viktigt att man som tillverkare har en stark produktionslinje som är så effektiv som möjligt, med så lite svinn som möjligt.

Det finns säkerligen hundratals olika sätt att förbättra en produktion på. Man kan tillämpa åtgärder för att arbeta noggrannare, för att jobba snabbare eller för att tillverka säkrare produkter – men i grund och botten kräver förändring (och förbättring) att man ställer om sättet man tänker på. Det är där lean production kommer in i bilden.

Lean production: ett tankesätt

Vi har skrivit en del om lean production i våra tidigare inlägg, men vi kommer att ge er en snabb sammanfattning här också – ifall ni har glömt bort vad det är. Lean härstammar från Toyota och deras TPS (Toyota Production System). Det är ett tankesätt som strävar efter att alltid bli bättre, genom att bland annat minska på svinn och hela tiden arbeta för att effektivisera produktionen. Man kan sammanfatta det så här – maximera nyttan, och minimera slöseri på resurser.

När man talar om att implementera lean handlar det ofta om tre huvudsakliga frågeställningar:

  • Vad är syftet?
    Man behöver veta om vad syftet med processen är. Vad är det som vi vill förbättra? Vad är problemet? Alla produktioner kan bli bättre och det finns ingen som är perfekt idag, oavsett hur mycket man arbetat med att optimera den. Alla produktioner har brister, och det är dessa brister som man tar upp när man talar om syftet.
  • Hur tillämpar vi det?

Hur ska vi tillämpa förbättringen, och hur säkerställer vi att varje steg i förbättringen är flexibel, funktionell och värdeskapande för alla delaktiga parter? Hur maximerar vi nyttan utan att slösa på resurser?

  • Vilka mänskliga resurser har vi?

Har vi möjlighet att mäta resultaten av omställningen? Räcker våra mänskliga resurser till för att utvärdera produktionen baserat på våra egna värderingar och efter våra satta mål?

Det här låter såklart otroligt svårt för någon som inte arbetar efter “the lean way”, och det ska det också vara. Att implementera lean i en produktion är ett åtagande som alla måste ta. Lean måste genomsyra hela verksamheten och alla måste förstå hur man ska tänka, för att optimera produktionen så mycket som möjligt.

Frågeställningen är enkel – hur skapar vi maximalt värde och minimalt slöseri? Svaret på frågan är däremot svårare, och det krävs en hel del från hela verksamheten för att lära sig att arbeta efter lean production.

Hur kan man implementera lean i sin produktion?

Så hur kan man gå tillväga för att implementera lean och lära sig att utveckla sin produktion? Det enklaste sättet är såklart att anlita en konsult vars expertisområde är lean production. Lean är ett stort område, och det är inte något som man bara lär sig över en natt. Det kräver ett driv för utveckling och ständig förbättring, strategier, målsättningar och framförallt utvärderingar.

Att ta hjälp av en leankonsult är ett otroligt bra sätt att lära dig mer om lean production, hur man bör tänka när man arbetar efter lean och hur du kan ställa om hela verksamheten till the lean way. Lean-experter har lång erfarenhet av tankesättet, och vet hur man lär ut det, hur man coachar medarbetare för att ställa om och hur man ska arbeta för att lyckas med implementeringen.

Anlita en leankonsult

Hos oss på PMW Konsult kan du få hjälp från skickliga leankonsulter! Vi erbjuder en heltäckande konsulttjänst där vi matchar dina behov med rätt konsult, som kan hjälpa dig på plats och göra din verksamhet ännu bättre. Kontakta oss redan idag så berättar vi mer om vad vi kan göra för just dig och ditt företag.

Fler inlägg