Projektledare och interimschef – vad är skillnaden?

Det finns många olika roller inom ett företag och dessutom olika ledande roller, som exempelvis projektledare och interimschef. Vi på PMW Konsult erbjuder konsulttjänster inom flera olika ledarskapsroller, och många gånger vill våra kunder veta skillnaden på de olika befattningarna som vi erbjuder vår hjälp inom. En av de vanligaste frågorna vi får är vad skillnaden egentligen är mellan en projektledare och en interimschef – de gör väl trots allt ungefär samma saker? I det här inlägget ska vi förklara de olika rollerna lika mer ingående, och såklart beskriva vad skillnaden är.

Vad är en projektledare?

Du som läser det här har förmodligen redan en del kunskaper kring olika befattningar på ett företag, och de flesta vet såklart om vad en projektledare gör. Men får att ge en snabb förklaring så kan man i grund och botten säga att en projektledare är ansvarig över ett projekt på ett företag.

Projektledare finns inom alla branscher och deras arbetsuppgifter kan variera beroende på vilken bransch och vilket projekt det handlar om. Det som är gemensamt för alla typer av projektledare är att de har det huvudsakliga ansvaret för ett projekt. Det är projektledaren som sköter om hela projektet från början till slut, ser till så att alla inblandade vet vad de ska göra och faktiskt genomför sina uppgifter i tid. Det är även projektledaren som ofta ansvarar över att slutföra projektet – och följer upp resultatet.

Vad är en interimschef?

En interimschef är en position som sällan finns på ett företag som standard. Det är en person som kan ta sig an olika roller, bland annat som chef eller projektledare. Om ett företag går igenom en omställning, eller om det saknas chefer eller andra positioner inom ledningsgruppen så kan en interimschef kliva in och fylla positionen under en kortare tid. Interimschefer jobbar ofta som konsulter och ansvarar för att hjälpa verksamheter med att sköta ledningen under vissa perioder.

Den vanligaste anledningen till att anställa en interimschef är för att ta verksamheten framåt. Att driva på en förändring, eller att driva utvecklingen framåt. Som vi nämnde tidigare sker det oftast när positioner inte är fyllda eller när det finns en frånvaro på ett företag.

Skillnaden mellan de två rollerna

Som ni kanske har förstått efter att ha läst våra sammanfattningar för rollerna så finns det en enorm skillnad mellan de två. Den främsta skillnaden är såklart att en projektledare ofta jobbar statiskt på ett företag som anställd, medan en interimschef kliver in under en kortare period. Interimschefer har dessutom ett bredare ansvar många gånger, då den ansvarar över en hel verksamhet och inte bara ett projekt. Men som vi nämnde kan såklart en interimschef ofta hyras in för att styra upp ett projekt också – och fungera ungefär som en projektledare.

En interimschef är oftast en lösningsorienterad person som kan ta sig an många olika positioner på ett företag. Det är alltså inte någon som bara har expertis inom att leda projekt, utan kan också vara en person med erfarenhet inom andra områden. En projektledare är såklart också driven och har goda kunskaper, men när man utbildar sig till den rollen får man främst kunskap kring hur man leder ett projekt – och inte en hel verksamhet.

Vad vi på PMW Konsult erbjuder

Vi på PMW Konsult erbjuder konsulttjänster inom såväl projektledning, som andra roller såsom interimschefer och lean production. Vi har över 40 års erfarenhet inom branschen och våra konsulter besitter en grym kompetens inom ledarskap och sina olika områden.

Vi hjälper dagligen företag runt om i landet att förändras till det bättre, med hjälp av utbildningar och såklart hjälp på plats. Det är det som gör oss unika. Vi kommer alltid att finnas med på plats från början, för att kunna ge den mest optimala hjälpen till företag som behöver den. Att förändra våra kunder till det bättre, så att de kan nå sina mål är det vi brinner för.

Om du är intresserad av att veta mer om oss, eller om du vill boka in ett möte är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi återkommer så snart vi kan med all information du behöver och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig och ditt företag att nå toppen!

Fler inlägg